Van de fysieke naar de digitale wereld.

Voor de module basiskennis statistiek, databases en netwerkmodellering kregen we net zoals bij de andere modules een eindopdracht. Voor deze module hield dat in dat we op ons arduino project van het eerste semester mochten verder bouwen. Echter was het niet de bedoeling dat we hier nog fysieke onderdelen aan toevoegden. We moesten van de fysieke naar de digitale wereld.

We kregen de opdracht om onze input en output te gaan recorden met behulp van data streaming software zoals de gratis data streamer van Microsoft Excel. Door de code van onze arduino zodanig aan te passen dat deze de juiste gegevens wegschrijft naar de seriële monitor kan je vervolgens de gegevens makkelijk opnemen met een data streamer. Je bekomt dan een CSV bestand die je dan kan gebruiken voor allerhande data-analyses.

Eerst moeten we deze CSV bestanden natuurlijk in een data-cyclus steken. Een soort workflow in het programma Knime dat jouw CSV bestanden omzet in allerhande grafieken en statistieken.

In deze workflow worden de CSV’s automatisch uit een mapje gehaald en ingelezen. Deze belanden dan in een loop zodat de map telkens opnieuw gelezen wordt als er een nieuw bestand in terecht komt. Elk bestand krijgt vervolgens een iteratienummer zodat je toch nog kan zien welke gegevens uit welk bestand komen. Eens al dit gebeurd is kan je allerhande grafieken en statistieken laten genereren die elk hun eigen verhaal vertellen met de gegevens uit jouw CSV’s.

Mijn eigen ervaring

Van in het begin zat ik al een beetje in de problemen aangezien ik het merendeel van mijn weerstanden was kwijt geraakt. Gelukkig kon mijn broer mij bijstaan met een paar extra weerstanden die hij nog had liggen. Daarna was er ook nog even een ‘scary’ moment doen ik merkte dat mijn arduino bord niet deed wat het zou moeten doen. Dit was echter snel opgelost door een domme fout van mezelf op te lossen: mijn weerstanden zaten omgekeerd in het breadboard.

Tijdens fase 2 van de opdracht verliep alles verdacht vlot. Mijn snake game zat snel weer in elkaar en de code hiervan had ik nog staan in mijn mappen van het eerste semester. Toen kwam het stuk waar ik persoonlijk van dacht dat er enorm veel tijd in ging kruipen maar niks was minder waar. Al snel had ik gevonden waar in mijn code ik de stukjes ‘Serialprintln’ moest bijvoegen. Zo kom ik nu op het resultaat dat er in mijn seriële monitor telkens verschijnt welke richting je uit gaat en wanneer je een snoepje eet.

De CSV opstellen en het overgieten in Knime ging ook redelijk vlot. Een klein struikelpuntje kwam ik wel tegen, hij wou mij maar 1 bar chart laten zien terwijl ik 3 bestanden had. Hij voegde de resultaten van de 3 bestanden samen in 1 grafiek. Dit ben ik tegengegaan door row filters toe te voegen en telkens een verschillende bar chart node aan te maken.

Al bij al vond ik dit een zeer interessante opdracht. Ik kon eens een gebied verkennen waar ik nog niet zo bekend mee was. Ik heb veel bijgeleerd over data verwerking en de toepassing van het programma Knime.

Category
Tags

No responses yet

Geef een reactie

Op donderdag 3 oktober volgend ik samen met 2 andere […]
Situatie Op donderdag 26 november vond  de value chain conference […]