De dag van vandaag kunnen we niet meer zonder onze schermen. Het is dan ook belangrijk dat er genoeg kennis verspreid wordt over dit onderwerp. Ik ben als sinds mijn tienerjaren bezig met het leren over computers en hun omgeving. Ik doe dit via verschillende kanalen zoals YouTube, techmagazines en Facebook groepen.

Eerste stop: Computerwinkel

Persoonlijk vind ik het erg belangrijk dat zoveel mogelijk mensen een basis computerkennis hebben. Maar nog veel belangrijker vind ik dat de mensen moeten weten hoeveel goedkoper het is om zelf een computer in elkaar te steken. Vaak gaan mensen gewoon naar de dichtstbijzijnde computerwinkel en kopen daar de computer die binnen hun budget past.

Als dit over een computer gaat die enkel moet dienen om wat op internet te scrollen je mails te checken, is dit zeker geen probleem. Maar denk 2 keer na als je aan het shoppen bent voor een zwaardere computer welke dan vaak moet dienen om te gamen of om zwaardere programma’s zoals Photoshop te gebruiken.

Dit soort computers kan je vaak véél goedkoper krijgen als je ze zelf samenstelt. We spreken hier dan over enkele honderden euro’s die je kan besparen. Dit verschil in prijs heeft 2 redenen:

Arbeidskosten: Natuurlijk heeft er iemand deze computer in elkaar gestoken. Zijn of haar loon zit dus ook automatisch verrekend in de prijs.

Overbodige onderdelen: Vaak zitten er in deze zogenaamde ‘pre-builts’ onderdelen die jij niet nodig hebt, maar die je er sowieso moet bijnemen. Als je jouw computer zelf samenstelt, maak je hem volledig naar jouw wensen. Geen enkel onderdeel zal op deze manier te veel of te weinig kwaliteiten hebben en je betaalt precies voor wat je nodig hebt.

Zelf samenstellen en in elkaar steken?

Het klinkt natuurlijk als een moeilijke taak. Een computer bestaat uit verscheidene onderdelen. Deze moeten op de juiste manier geïnstalleerd en aangesloten worden om kapotte onderdelen te vermijden. Het is dan ook iets waar je niet zomaar aan begint, je hebt de nodige kennis nodig.

Deze kennis hoef je enkel niet altijd zelf te bezitten. De kans is groot dat er iemand in jouw netwerk zit die de benodigde kennis heeft. Mocht dit toch niet het geval zijn staan er nog altijd voldoende winkels klaar om jouw computer in elkaar te steken (al dan niet tegen betaling).

Klaar voor de uitdaging?

Als je dan toch beslist om je computer zelf in elkaar te steken moet je zeker niet bang zijn. Er staan letterlijk honderden filmpjes op YouTube die je stap voor stap uitleggen hoe je dit moet doen. En mocht er dan toch nog iets foutlopen zijn er nog eens zoveel forums en Facebook groepen waar je terecht kan met je probleem.

Denk de volgende keer dat je een computer koopt dus 2 keer na voor je weer blindelings naar de dichtstbijzijnde MediaMarkt of Vandenborre gaat. Je portemonnee zal je dankbaar zijn.

Tags

No responses yet

Geef een reactie

Op donderdag 3 oktober volgend ik samen met 2 andere […]
Situatie Op donderdag 26 november vond  de value chain conference […]