Ik las een opiniestuk van Frederik Anseel over de psychologie van het mondmasker en waarom niet iedereen er eentje draagt. Zijn uitleg en opinie vind ik zeer plausibel.

Korte samenvatting:

Volgens meneer Anseel en ook zijn collega Michele Gelfand ligt de bron van het mondmaskerdebat bij het wereldbeeld van de mensen. Dit is namelijk niet bij iedereen hetzelfde. Sommige mensen hebben een los wereldbeeld en anderen een strak. Mensen met een los wereldbeeld hebben het vaak moeilijk met het nauwgezet opvolgen van regels. Het omgekeerde is dan ook waar voor de mensen met een strak wereldbeeld.

Deze 2 wereldbeelden vloeien allicht voort uit de geschiedenis van het volk. Landen die in de geschiedenis al vaak geteisterd werden door natuurrampen en crisissen hebben vaak veel regels en normen om de veiligheid te garanderen. Mensen die in deze landen wonen hebben dan ook vaak een strak wereldbeeld. Ze zijn het eenmaal gewoon om regels te volgen.

Mijn standpunt:

Wat meneer Anseel en Mevrouw Gelfand aanhalen vind ik zeker plausibel. Ik kan me wel voorstellen dat mensen uit strikte landen het niet zo moeilijk hebben als er een paar regeltjes bij komen. En het is dan ook daarom dat wij in België het daar iets moeilijker mee hebben.

Ik begrijp enkel niet hoe het komt dat er bij ons in België zo een breuklijn is. De ene helft van de bevolking volgt de regels op de voet en de andere helft trekt zich er niks van aan. Je zou denken dat we hier in België een redelijk los wereldbeeld hebben door ons gebrek aan crisissen in de geschiedenis. Maar blijkbaar is er toch een deel van de bevolking die hier anders over denkt.

Persoonlijk heb ik hier maar 2 verklaringen voor. Het zou kunnen dat mensen al een paar keer gesnapt zijn tijdens het overtreden van een paar regels. Waardoor ze het nu wel serieus nemen, om verdere aanvaringen met het gerecht te voorkomen.

Anderzijds denk ik dat het grootste deel van de mensen die een mondmasker draagt een voorbeeldfunctie hebben. Leerkrachten, verpleegsters etc. Kortom mensen die niet gezien willen worden zonder een mondmasker, terwijl ze dit op hun werk verplicht moeten dragen.

Wat de reden exact is zullen we waarschijnlijk nooit echt kunnen zeggen. Maar zoals meneer Anseel zegt: “Om individuele conflicten te voorkomen hebben we vooral nood aan empathie.”

De psychologie van het mondmasker. (2020, juni 11). De Tijd. https://www.tijd.be/opinie/column/de-psychologie-van-het-mondmasker/10232278.html

Tags

No responses yet

Geef een reactie

Op donderdag 3 oktober volgend ik samen met 2 andere […]
Situatie Op donderdag 26 november vond  de value chain conference […]