Korte samenvatting:

Virtual reality is al een poosje een hot topic in de tech wereld. Echter is er toch nog steeds iets dat gemist wordt als je je begeeft in de virtuele wereld. Het tastbare gedeelte is iets wat virtual reality naar nieuwe hoogtes kan brengen. Maar je kan je allicht wel inbeelden dat dit geen makkelijke taak is om te implementeren in een virtuele wereld.

Echter is niks te veel voor sommige wetenschappers en techneuten. De Carnegie Mellon Universiteit in Pennsylvania heeft hier namelijk een systeem voor ontwikkeld. Het werkt met touwtjes die van je vingers naar je schouder lopen. Deze zullen opspannen of verslappen als je iets vastneemt in de virtuele wereld. Op deze manier krijg je blijkbaar echt het gevoel dat je iets vast hebt.

Met deze nieuwe vooruitgang zijn er natuurlijk ook andere dingen die kunnen evolueren. Robots met gevoel komen dan naar boven. Echter is dit nog een tikkeltje moeilijker omdat robots natuurlijk geen huid hebben. Dit is een essentieel onderdeel van het voelorgaan van de mens. Verschillende wetenschappers over de hele wereld zijn bezig hier een oplossing voor te zoeken. Van buigzame vingers met lichtcensors tot robothuiden met siliconencellen.

Mijn standpunt:

Ik probeer het hele virtual reality gebeuren toch wel een klein beetje te volgen. Het ligt namelijk wel in mijn interesseveld. Zelf heb ik jammer genoeg nog geen gebruik kunnen maken van virtual reality apparatuur. Maar wat ik van andere mensen al gehoord heb is dat ze de tastzin wel enigszins missen.

Om nu dus te horen dat wetenschappers hier wel degelijk mee bezig zijn en zelfs aan het slagen zijn in deze moeilijke opdracht brengt wel geluksgevoelens naar boven. Al heb ik misschien wel mijn twijfels bij het realisme hiervan. Aangezien er niet echt contact kan gemaakt worden met de huid tijdens het spelen van virtual reality games lijkt het me sterk dat de toepassing van de touwtjes echt realistisch gaat aanvoelen.

Het is zeker wel een stap in de goede richting en het kan volgens mij wel een enorme meerwaarde brengen aan de virtual reality techniek. Maar of het ooit echt compleet realistisch zal zijn, dat weet ik niet.

Voelen wat je doet in de digitale wereld. (2020, mei 23). De Tijd. https://www.tijd.be/tech-media/technologie/voelen-wat-je-doet-in-de-digitale-wereld/10228685.html

Tags

No responses yet

Geef een reactie

Op donderdag 3 oktober volgend ik samen met 2 andere […]
Situatie Op donderdag 26 november vond  de value chain conference […]